logo szkoły
logo
logo

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

Absolwent kształcący się w zawodzie kelner jest przygotowany do podstawowych zadań zawodowych, do których należą wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych, także wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych oraz obsługa kelnerska: kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i podobnych imprez.

Kelner może być zatrudniony w restauracji, kawiarni, barze, zakładach gastronomicznych, w zakładach żywienia zbiorowego: pensjonatach, domach wczasowych, na statkach i promach, klubach i firmach cateringowych, hotelach. Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez kelnera należą wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych, także wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych oraz obsługa kelnerska: kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i podobnych imprez.

Praktyki zawodowe organizowane są w renomowanych obiektach hotelowych w Niemczech na terenie Turyngii.