W piątek 21 października klasy gastronomiczne miały możliwość uczestniczyć w szkoleniu warsztatowym „Dobre Praktyki Przetwórcze – zagrodowe przetwórstwo mleka”. Warsztaty poprowadził znakomity serowar z Żuław – Pan Krzysztof Jaworski – absolwent Akademii Rolniczo Technicznej w Olsztynie oraz autor poradników, m.in. „Jak zrobić dobry ser w domu”. Od 2007 roku zajmuje się popularyzacją sztuki serowarskiej oraz prowadzi warsztaty w wielu zakątkach Polski.
Młodzież miała możliwość dowiedzieć się jak powstają sery podpuszczkowe, wysłuchać ciekawych opowieści oraz samemu przygotować domowym sposobem mozzarellę czy ricottę.
Warsztaty były pasjonujące i smaczne. Sery solankowe oraz te na słodko z bakaliami i miodem miały niepowtarzalny smak, którego nie znajdziemy na półkach sklepowych. Bardzo dziękujemy za poświęcony czas i przekazaną wiedzę, zajęcia były bardzo interesujące i wartościowe.
Szkolenie w naszej szkole odbyło się dzięki Panu Krzysztofowi Zaniewskiemu z Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego oraz współpracy z Panią Adrianną Rukat – Prezes Stowarzyszenia LGD „Zielone Sioło”.
Dziękujemy i czekamy na następne warsztaty.