TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Symbol cyfrowy zawodu: 343404
Kwalifikacje:
- HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań (egzamin zdawany na koniec klasy III)
- HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin zdawany po I półroczu klasy V)
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: biologia
Rynek usług gastronomicznych to stale rozwijający się obszar, na którym potrzeba wykształconych specjalistów zawodu. Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych, sporządzania potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podawania i prawidłowej obsługi konsumentów (gości). Uczniowie zdobywają wiedzę jak układać diety, organizować usługi gastronomiczne wychodząc naprzeciw zleceniodawcy, zachować się na rynku pracy czy jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą. To nie tylko kierunek przygotowujący do bycia kucharzem ale również jak aktywnie wejść na rynek pracy i być dla niego elastycznym i uniwersalnym.
W trakcie nauki uczniowie odbywają zajęcia zawodowe w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach Centrum Kształcenia Zawodowego i u Partnerów szkoły oraz praktyki zawodowe
w wymiarze 280 godzin (po 140 godzin w klasie III i IV).
Uczeń może zdobyć dodatkowe umiejętności takie jak: profesjonalne parzenie kawy, rzeźbienie w owocach i warzywach, obsługa konsumencka czy barmańska. Wszystko w trakcie organizowanych w szkole kursów:
– baristy
– carvingu
– kelnerskim
– barmańskim
Dodatkowo uczniowie mają możliwość wyjazdu na praktyki zagraniczne oraz podjęcia płatnych staży w Polsce.
Partnerami szkoły są: Restauracja Tandem w Ostrowi Mazowieckiej, Hotel Natura Mazur Resort & Conference w Warchałach oraz szkoła Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi w Kemer w Turcji.
Po ukończeniu kształcenia absolwent może podjąć pracę w:
Wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej, przede wszystkim restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych, barach szybkiej obsługi, pensjonatach, domach wczasowych, restauracjach.
Szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy, czy w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją produktów i półproduktów spożywczych.
Ponadto może również prowadzić własną działalność gospodarczą.