TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Symbol cyfrowy zawodu: 343404
Kwalifikacje:
- HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań (egzamin zdawany na koniec klasy III)
- HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin zdawany po I półroczu klasy V)
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: biologia
Rynek usług gastronomicznych to stale rozwijający się obszar, na którym potrzeba wykształconych specjalistów zawodu. Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych, sporządzania potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podawania i prawidłowej obsługi konsumentów (gości). Uczniowie zdobywają wiedzę jak układać diety, organizować usługi gastronomiczne wychodząc naprzeciw zleceniodawcy, zachować się na rynku pracy czy jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą. To nie tylko kierunek przygotowujący do bycia kucharzem ale również jak aktywnie wejść na rynek pracy i być dla niego elastycznym i uniwersalnym.
W trakcie nauki uczniowie odbywają zajęcia zawodowe w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach Centrum Kształcenia Zawodowego i u Partnerów szkoły oraz praktyki zawodowe
w wymiarze 280 godzin (po 140 godzin w klasie III i IV).
Uczeń może zdobyć dodatkowe umiejętności takie jak: profesjonalne parzenie kawy, rzeźbienie w owocach i warzywach, obsługa konsumencka czy barmańska. Wszystko w trakcie organizowanych w szkole kursów:
– baristy
– carvingu
– kelnerskim
– barmańskim
Dodatkowo uczniowie mają możliwość wyjazdu na praktyki zagraniczne oraz podjęcia płatnych staży w Polsce.
Partnerami szkoły są: Restauracja Tandem w Ostrowi Mazowieckiej, Hotel Natura Mazur Resort & Conference w Warchałach oraz szkoła Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi w Kemer w Turcji.
Po ukończeniu kształcenia absolwent może podjąć pracę w: